06-53159570 info@carelanka.nl

De familie Kreijkes bezocht de Carelanka projecten


IMG_922822 april was onze eerste real life kennismaking met de projecten van Stichting Carelanka. We werden vanuit ons hotel met een busje vervoerd naar Metta Dagopvangcentrum voor kinderen met een beperking. Bij de dagopvang leren ze hun eigen unieke talenten ontwikkelen. We werden begroet op de Sri Lankaanse manier: handen tegen elkaar gevouwen, gebogen hoofd en de tekst: AYUBOWAN! We voelen ons meteen thuis.

IMG_9132Een aantal kinderen komt gelijk naar ons toe, een aantal is verlegen, maar moeten erg giechelen als we in de buurt komen. En wat zijn onze camera’s, petten en waterflessen reuze interessant! De kinderen spelen met stapelblokken en puzzels en wij spelen mee, wat ze erg leuk vinden. Dan is het tijd voor muziek! Het aloude en overbekende: ‘in de maneschijn’! De sfeer wordt steeds vrolijker en het ene liedje na het andere volgt, waarbij de kinderen vrolijk dansen en bewegen.

Ons volgende project is de Boossa school. Op deze school bevindt zich ook een klas voor speciaal onderwijs. We mogen rondlopen en kijken in de klassen, de bibliotheek en de special unit. Met de oudere kinderen gaan we naar het strand, dat aan de overkant van de weg ligt. Het zijn jongens en meisjes van 12 en 14 jaar. We gaan met z”n allen het strand cleanen. Toch leuk om te zien hoe het er hier aan toe gaat op een school en vooral bijzonder dat er een speciale klas is voor kinderen die op een andere manier hun talenten kunnen en mogen ontwikkelen op hun eigen tempo en niveau. Om 10 uur krijgen de kinderen een warme maaltijd die gesponsord wordt door Carelanka. Sinds dit is ingevoerd is het aantal absente kinderen enorm gedaald!

We bezoeken het Blind Home en mogen een kijkje nemen in de keuken, het huis en de werkplaats. Carelanka blijft, op de achtergrond, een oogje in het zeil houden, maar financieel zijn deze blinde mensen zelfredzaam op dit moment. Daarna door naar het Sahabandu Elders Home in Wanduramba. Ontroerend om te zien dat deze bejaarde mensen nu uit hun isolement en eenzaamheid gehaald zijn en hier een stuk gelukkiger geworden zijn!

De twee laatste projecten die we bezoeken zijn in Ampara. We beginnen met Elders Home Sarana. We ontmoeten diverse bewoners. Het maakte behoorlijk indruk. In onze westerse ogen was dit armoedig om te zien, maar wat wordt er goed voor deze mensen gezorgd. In Sri Lankaanse maatstaven hebben ze nu een goed leven: voedsel, onderdak en er is een project opgezet dat families een opa en of oma kunnen adopteren, waardoor ze zelfs een familie hebben!

IMG_9327De volgende morgen vertrokken we vroeg richting het Childeren’s Home. Hier wonen vrouwen met een beperking en ernaast is een Dagopvang voor kinderen met een beperking. Deze vrouwen wonen hier en helpen met allerlei karweitjes. Malika heeft zelfs een eigen winkeltje waar ze spulletjes verkoopt! Het gave is dat zij eerst helemaal niet kon lopen en ondertussen 4x per dag heen en weer loopt van het tehuis naar haar winkeltje! Er is een speeltuin om in te spelen, maar ook een rust/ meditatieruimte. Een grote keuken en eetzaal. Al met al ook hier weer bewondering voor het werk wat verzet wordt voor deze bijzondere lieve vrolijke vrouwen en kinderen! De kinderen hebben meegedaan aan een danscontest en ze hebben gewonnen! Daarom mochten ze door naar de landelijke finales. Hoe gaaf is dat als je talenten gestimuleerd worden je ook de kans krijgt om ze in te zetten! Elk persoon heeft z’n eigen benadering en taal volgens meneer Ariyawansa, de projectmanager, en ze worden ook op die manier behandelt. Wij zijn enthousiast om ons (nog meer) in te zetten voor deze Carelanka projecten en we hopen volgend jaar terug te komen!