06-53159570 info@carelanka.nl

Reisblog van Gerard de Jong

Carelanka Gerard de JongDe afgelopen weken bezocht ik drie Carelanka projecten in Zuid Sri Lanka. Projecten waar kinderen met een beperking en bejaarden onze aandacht krijgen. Het is elke keer mooi om samen met het Carelanka team van vrijwilligers, lokale partners, leerkrachten en ondersteunend personeel de kwetsbare mensen op onze projecten te mogen helpen.

Bij elk project bezoek moest ik terug denken aan de tijd dat we begonnen met dat project. Wat een wereld van verschil! Neem nou de school in Boossa. Bij mijn eerste bezoek zaten zeven kinderen met het syndroom van Down met een moeder in een hokje zonder ramen hun tijd uit te zitten. Nu staat er een bloeiende Special Education Unit mede dankzij de inzet van talloze vrijwilligers. Er is een klas voor dove en slechthorende kinderen opgezet. Op school wordt niet meer gelanterfant, maar lesgegeven. De school groeide van 50 naar 150 kinderen. Zo kan ik nog wel even door gaan. Het was soms wel twee stappen vooruit en één achteruit, maar vooruit ging het altijd.

Het mooie van Carelanka is dat het een team van mensen is, die ondanks verschillende karakters, zich met hart en ziel inzetten voor al die kwetsbare mensen die we in onze projecten mogen helpen. Het gaat niet om ons als individu, maar om wat wij als Carelanka team en sponsors met elkaar bewerkstelligen.

Toen ik de afgelopen weken bij de Carelanka projecten in het zuiden van Sri Lanka op bezoek was, bemerkte ik diezelfde houding bij onze lokale partners, de teachers en al het ondersteunend personeel. Allemaal op zoek naar hoe we vorm kunnen geven aan wat ik simpelweg noem: recht doen.

Werken in Sri Lanka is lang niet altijd eenvoudig. Veel dingen die voor ons logisch zijn, zijn dat daar helemaal niet zo. Er gaat dan ook veel tijd zitten in het goed overbrengen van waarom je wil dat iets op een bepaalde manier wordt gedaan.

Maar vergeet ook die andere projecten niet die al succesvol zijn afgesloten. Denk maar eens aan die tien blinden die op straat kwamen te staan en na ruim een jaar weer volledig zelfsupporting waren geworden. Een goed voorbeeld van de exit strategie die wij altijd voor ogen hebben.

Tenslotte, wat ik nou het mooist vind? Elke keer als ik terug kom in de projecten zie ik ontwikkeling bij de kinderen in Boossa en Metta! Al die verborgen talenten komen, bij de één snel en bij de ander wat langzamer, tot bloei. Dat maakt mij blij, maar bovenal maakt het de kinderen zelf blij en hun ouders niet minder.

Graag zou ik dat aan al onze sponsors laten zien, zodat ze met eigen ogen kunnen zien en beleven hoe zinvol hun steun aan Carelanka is en dat zelfs het kleinste bedrag al een groot verschil maakt. Er zijn al best veel sponsors komen kijken. Wil jij ook eens langs komen, laat het ons dan weten, dan helpen wij je dat bezoek te realiseren.